Asistenţa medicală primară este asigurata de medicul de familie, un practicant de medicină generală care are o relaţie contractuală cu Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate şi activează în cadrul unei unităţi medicale autorizate şi certificate, conform prevederilor legale în vigoare.
Pacienţii asiguraţi plătesc o contribuţie lunară la CNAS, având posibilitatea să se înscrie pe lista unui singur medic de familie. În caz contrar, îşi pierd valabilitatea toate drepturile pe care i le oferă asigurarea de sănătate a CNAS.
Medicina de familie este specialitatea care asigură asistenţa medicală primară şi continuă şi, prin acţiuni preventive, educaţionale, terapeutice şi de recuperare, contribuie la promovarea stării de sănătate a individului, a familiei şi colectivităţii, având următoarele funcţii:
- asigurare a accesibilităţii populaţiei la asistenţa medicală
- supraveghere a sănătăţii
- prevenţie primară, secundară, terţiară
- prevenţie specifică
- promovare a sănătăţii
- asigurare a îngrijirilor medicale curente
- selecţionarea pacienţilor care au nevoie de asistenţă de specialitate
- coordonare a serviciilor medicale în funcţie de nevoile concrete ale bolnavului
- sinteza diagnostică şi terapeutică
- supraveghere medicală continuă a individului, familiei şi a colectivităţii
- recuperare şi reabilitare a bolnavilor
- asigurare a îngrijirilor paliative şi terminale
- cercetare ştiinţifică specifică
Medicii de familie pot indeplini urmatoarele activitati:
- Să asigure asistenţa medicală primară, preventivă şi curativă, rezolvând cat mai bine problemele de sănătate cu care sunt confruntaţi.
- Să acorde asistenţă medicală preventivă omului sănătos, familiei şi colectivităţii.
- Să acorde tuturor pacienţilor asistenţă medicală de prim contact, asumându-şi responsabilitatea deciziei iniţiale şi toate problemele medicale pe care le prezintă pacienţii lor şi să apeleze în timp util la ceilalţi medici specialişti. Curricula de Medicină de familie 2007 3
- Să acorde asistenţă medicală de urgenţă adecvată tuturor cazurilor în care vor fi solicitaţi ca medici de prim contact.
- Să asigure asistenţă medicală continuă tuturor pacienţilor lor, luând în considerare dimensiunile bio-medicale, psihologice şi socio-culturale ale fiecărui pacient.
- Să medieze în mod corect relaţiile pacientului cu sistemul de asistenţă medicală şi să poată lucra şi echipa de asistenţă medicală.
- Să elaboreze şi să aplice programe de măsuri preventive cu scopul menţinerii şi îmbunătăţirii stării de sănătate a populaţiei.