Febra reprezinta cel mai frecvent motiv pentru care parintii se prezinta cu, copilului la medic, insa parintii trebuie sa stie faptul ca febra nu reprezinta o boala, ci un semn ca organismul celui afectat lupta impotriva unei infectii. Aceasta actiune de aparare este controlata de hipotalamus, parte a creierului considerata a fi centrul de reglare a temperaturii corpului uman. Copiii fac de obicei febra cu valori mari (in comparative cu adultii), ceea ce alarmeaza si mai mult parintii. Febra insotesste in general infectii bronho-pulmonare, gripa sau doar simptome ale unor raceli. Se considera ca un copil are febra daca temperatura intrarectala este mai mare de 38 grade Celsius (temperatura externa este cu 0,5 grade mai mica), temperaturile normale fiind considerate cele intre 36,1-37,8 grade. Febra ca atare nu pune in pericol viata decat daca persista si se mentine pe toata durata la valor ice depasesc pragul de 41 grade (valoare intrarectala).
Tratament la domiciliu
Tratamentul antipiretic potrivit trebuie sa aiba ca obiective scaderea temperaturii, prevenirea (sau inlaturarea) deshidratarii si mentinerea functiilor vitale in parametrii normali, monitorizand in acelasi timp eventuala aparitie a unor probleme care pot asocia riscuri vitale.
Primul obiectiv terapeutic este crearea confortului copilului prin scaderea temperaturii sub 39 grade Celsius, administrandu-se medicatie antipiretica adecvata varstei copilului, imbracand copilul corespunzator starii termice si supraveghind permanent temperatura acestuia.
De retinut!
Pediatrii nu recomanda utilizarea aspirinei (acidului acetilsalicilic) pentru tratarea febrei la copii. Aceasta are efecte adverse foarte grave, cum ar fi ulcer digetiv ,hemoragie gastro-intestinala si cel mai important, poate determina aparitia sindrumului Reye, care poate favoriza instalarea insuficientei hepatice.
De asemenea, ibuprofenul nu este recomandat copiilor deshidratati sau care previnta stari de voma des si este un medicament care trebuie utilizat cu precautie in combaterea febrei din varicela.