Asigurare medicala privata

Asigurare medicala privata

    asigurari private de sanatateDin 2014, românii ar putea încheia asigurări private de sănătate şi asta pentru că, potrivit proiectului noii Legi a sănătăţii, aflat până în septembrie 2013 în dezbatere publică, ministerul Sănătăţii va limita serviciile medicale existente în prezent în pachetul de bază. Măsura luată de autorităţi are rolul de a eficientiza sistemul sanitar din România.

    Paradoxul pachetului de bază de servicii medicale

    Asigurările complementare sunt acele asigurări private de sănătate care vor cuprinde serviciile medicale care nu sunt incluse în pachetul de bază. În teorie, pachetul de bază de servicii medicale disponibil în prezent cuprinde servicii medicale nelimitate în baza asigurării sociale de sănătate. Există doar o serie de aproximativ 15 proceduri medicale care nu sunt acoperite de pachetul de bază, iar printre acestea se numără operaţiile de chirurgie estetică de înfrumuseţare, precum implanturile mamare, dar şi implanturile dentare. În practică însă, sistemul sanitar oferă o mică parte din serviciile înscrise în pachetul de bază şi asta din cauza lipsei fondurilor. În consecinţă, autorităţile vor prezenta lista serviciilor medicale sustenabile, precum tratamentele oferite în sistem de urgenţă, iar restul serviciilor medicale vor fi incluse într-o asigurare de sănătate complementară sau vor fi achitate din buzunarul propriu al pacientului.

   80.000 de români au ales asigurările private de sănătate

   În prezent, în România piaţa asigurărilor de sănătate este mică. Statisticile de specialitate arată că anul trecut această piaţă valora doar 80 de milioane de lei cu prima medie de 1.000 RON. „Asta înseamnă că în jur de 75.000 – 80.000 de români au o asigurare de sănătate privată”, a precizat Theodor Alexandrescu, Preşedintele Metropolitan Life.

   Reprezentantul companiei vorbeşte despre asigurările complementare care vor fi disponibile în România. Acestea vor prelua inclusiv afecţiunile de care clientul suferă, fără ca acest fapt să se reflecte în costuri suplimentare. „Aceste asigurări se numesc în termeni tehnici asigurări cu condiţii pre-existente. În mod normal, costul unei astfel de asigurări private este ridicat. Totuşi, acestea vor deveni accesibile pentru populaţie pentru că noua legislaţie va prevedea deductibilitatea lor şi pentru că asigurătorii vor avea acces la o masă extinsă de oameni care să le permită realizarea dispersiei de risc”, explică Theodor Alexandrescu.

   Acesta spune că înainte de a încheia o poliţă de asigurare de sănătate românii îşi vor face o serie de analize. „În funcţie de suma asigurată, pacientul îşi va face un anume set de analize - de la cele simple, de sânge, biochimie sau hematologie, până la examene complexe - radiografie, ecografie, EKG-uri. Prin aceste analize asiguratorii vor să cunoască starea de sănătate a asiguratului”, a precizat Alexandrescu. Costul analizelor va fi suportat de asiguratori, aşa cum se întâmplă şi în prezent.